• geo.be Metadata Catalog
  •  
  •  
  •  

Digitaal hoogtemodel

Het DTM is een homogeen en regelmatig puntenrooster dat de hoogte van de bodem weergeeft om het oppervlak ervan te modelleren. Het DTM 1m wordt verkregen door interpolatie in Lambert2008 van de brongegevens, in Lambert 72 en met een resolutie van 1 meter, van het Vlaams en het Brussels Gewest enerzijds, en door toevoeging van de gegevens in Lambert 2008 en met een resolutie van 1 meter van het Waals Gewest anderzijds. Het DTM 5m heeft als extra bron de getekende structuurlijnen en de punten die werden aangepast tijdens de systematische en continue update via fotogrammetrische opmetingen. Het DTM 20m wordt verkregen door resampling van het DTM 1m.

Standaard

Datum (publicatie)
2007-01-01
Datum (revisie)
2022-04-15
Identifier
BE.NGI-IGN / 5B217883-3BE6-4626-9B3B-2C1AD391DCA0
Doel van vervaardiging
Het DHM wordt in eerste instantie intern als referentieoppervlakte gebruikt voor toepassingen op schaal 1:10 000. Het dient ook als basis voor de interne productie van orthofoto’s. Als product is het voor klanten bestemd die een terreinmodel nodig hebben, waar dan ook in België en met een resolutie op een schaalniveau gelijk aan 1:10 000. Als interpolatie van het grondoppervlakte heeft het DHM een heterogene nauwkeurigheid. Afhankelijk van de locatie zal die dan ook dalen, in het bijzonder waar bruto altimetrische gegevens weinig dicht of niet beschikbaar zijn.
Status
compleet
beheerder
  Nationaal Geografisch Instituut
Kortenberglaan 115 , Brussel , 1000 , Belgie
http://www.ngi.be
Herzieningsfrequentie
indien nodig
Data.gov.be themes
  • Wetenschap en technologie
Belgian Federal Thesaurus
  • Reporting INSPIRE
  • Federal Atom
  • Geologie en reliëf
Spatial scope
  • Nationaal
GEMET - INSPIRE themes, version 1.0
  • Hoogte
GEMET - Concept themes, version 4.01
  • reliëf
  • hoogte
  • federale regering
  • digitaal terreinmodel
INSPIRE feature concept dictionary
  • Hoogte raster-coverage
Trefwoorden
  • HVD_cat_elevation
Gebruiksbeperkingen
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.nl
(Juridische) toegangsrestrictie
anders
Overige beperkingen
Geen beperkingen op openbare toegang
(Juridische) gebruiksbeperking
anders
Overige beperkingen
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.nl
Ruimtelijk schema
grid
Afstand
20  m
Afstand
5  m
Afstand
1  m
Taal
Nederlands; Vlaams
Karakterset
8859part15
Onderwerp
  • hoogte
Omschrijving
België
N
S
E
W


Code
EPSG:3812
codeSpace
EPSG
Code
EPSG:5710
codeSpace
EPSG

Ruimtelijke representatie info

No information provided.
Distributie formaat
  • TIFF ( )

  • Esri Geodatabase ()

OnLine bronnen
https://ac.ngi.be/remoteclient-open/GeoBePartners-open/ATOM/6657e6da-7345-416f-bef6-c6a8b2def9bd-nl.xml ( INSPIRE Atom )
OnLine bronnen
Downloadable data ( WWW:DOWNLOAD-1.0-http--download )

Downloadable data

OnLine bronnen
INSPIRE WMS ( OGC:WMS )

Raadpleegdienst

OnLine bronnen
https://www.ngi.be/website/aanbod/digitale-geodata/digitaal-terrein-model/ ( WWW:LINK-1.0-http--link )

Directe toegang tot de online winkel

OnLine bronnen
https://ac.ngi.be/remoteclient-open/ngi-standard-open/Specifications/Rasterdata/dtm_spectech_NL.pdf ( WWW:LINK-1.0-http--link )

technische specificaties van het product

Niveau kwaliteitsbeschrijving
dataset
Dataset Set
DTM

Domain consistentie

Name of measure
INSPIRE Conformiteit

Resultaat conformiteit met de specificatie

Datum (publicatie)
2010-12-08
Uitleg
De beschreven dataset beantwoordt aan de technische vereisten die de interoperabiliteit van verzamelingen gegevens et van diensten verzekeren, zoals bepaald in de Verordening (EU) Nr. 1089/2010 van de Commissie van 23 november 2010
Indicatie van conformiteit met de specificatie
Ja
Algemene beschrijving herkomst

Het product ‘DTM’, geeft de hoogte van het grondoppervlak ten opzichte van het Belgische nulniveau (fictief nulniveau van Ukkel)). Het gaat dus om de orthometrische hoogte, doorgaans gewoon hoogte genoemd.

De brongegevens die werden gebruikt voor de productie van dit DTM zijn de DTM’s met een resolutie van 1m van de gewesten : die van Digitaal Vlaanderen (ex-AIV, ex-AGIV) voor het Vlaams Gewest, die van de SPW voor het Waals Gewest, en die van Paradigm voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze regionale DTM’s zijn aangemaakt op basis van puntenwolken van een LiDAR-campagne (vlucht van 9 oktober 2021 voor Brussel, 19 februari 2021 tot 5 maart 2022 voor Wallonië en van 20 februari 2013 tot 20 april 2015 voor Vlaanderen).

Aangezien de Vlaamse en Brusselse gewestelijke organisaties hun product in Lambert 72 aanleveren, heeft het NGI de gegevens geherprojecteerd in Lambert 2008 en een interpolatie uitgevoerd om te komen tot ronde coördinaten. Daarna heeft het ze samengevoegd met het product van het Waals Gewest (al in Lambert 2008) zodat het product DTM dat zo werd aangemaakt het volledige Belgsiche grondgebied overdekt.

Deze brongegevens worden samengebracht en verwerkt om een homogeen en regelmatig rooster te bekomen met om de 1m, in X en in Y, een punt dat de hoogte van het grondniveau aangeeft.

Dit rooster vormt het product DTM 1m, het DTM met een resolutie van 1 meter.

Dit product wordt rechtstreeks afgeleid van de gewestelijke gegevens en wordt niet geüpdatet.

Het DTM 1m wordt geresampled via bilineaire interpolatie om hetzelfde type rooster met een resolutie van 5 m te bekomen. Dit wordt ook intern verbeterd en geüpdatet via rechtstreeks fotogrammetrische opmetingen van punten en structuurlijnen op basis van de meest recente luchtopnamen om het product DTM 5m te bekomen.

Het DTM 5m is afkomstig van een compilatie van de beste beschikbare gegevens en die worden constant geüpdatet en verbeterd.

Het product DTM 20m wordt bekomen door resampling door bilineaire interpolatie van het DTM 1m om een rooster met een resolutie van 20m te bekomen. Door deze lagere resolutie is het een lichter product en kan het ruimer worden verspreid voor allerlei toepassingen op nationale of regionale schaal.

Bij het opstellen van het DTM wordt de hoogste prioriteit gegeven aan het bekomen van een volledige overdekking. De tweede prioriteit is dat het DTM het echte niveau van de bodem weergeeft en geen enkel ander oppervlak (boomkruinlaag, daken…).

Deze prioriteit beantwoordt aan een belangrijke vereiste, zowel voor de interne toepassingen van het NGI als voor de meeste externe klanten.

Bovendien vormt de beschikbaarheid van het DTM als standaardproduct (puntenrooster om de 1m in X en Y), in een generiek formaat (gdb rasterbestand) dat kan gebruikt worden door alle softwarepakketten, een bijzondere troef voor de toepassingen, zowel de interne als de externe.

Omschrijving
Telkens er nieuwe brongegevens beschikbaar worden, worden deze geïncorporeerd in de bestaande brongegevens en gecontroleerd. Op basis van deze vernieuwde brongegevens wordt dan een nieuwe versie van het DHM afgeleid.
Omschrijving
De verschillende gebruikte bronnen zijn: beeldcorrelatie, directe fotogrammetrische opmeting van punten en struktuurlijnen op basis van luchtfoto’s, airborne laserscanning (punten), terreinmetingen (punten), eventueel aangevuld met lineaire strukturen, gedigitaliseerd, bijgewerkt en eventueel aangevuld met struktuurlijnen.
Metadata ID
6657e6da-7345-416f-bef6-c6a8b2def9bd XML
Taal
English
Karakterset
utf8
Hierarchisch niveau
dataset
Metadata datum
2025-05-05T11:09:33
Metadata standaard naam.
ISO 19115:2003/19139
Metadata standaard versie
1.0
contactpunt
  Nationaal Geografisch Instituut - Floor Van Damme
Kortenberglaan 115 , Brussel , 1000 , Belgie
http://www.ngi.be
 
 

Overviews

Ruimtelijke dekking

N
S
E
W


Trefwoorden

Belgian Federal Thesaurus
Federal Atom Geologie en reliëf Reporting INSPIRE
Data.gov.be themes
Wetenschap en technologie
GEMET - Concept themes, version 4.01
digitaal terreinmodel federale regering hoogte reliëf
GEMET - INSPIRE themes, version 1.0
Hoogte
INSPIRE feature concept dictionary
Hoogte raster-coverage
Spatial scope
Nationaal

Provided by

Not available


  •  
  •  
  •